13 Eylül 2023 tarihinde, Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Çin ile olan ticaret ilişkilerinde önemli bir gelişmeyi duyurdu. Von der Leyen, Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillerin üretimine yönelik Çin hükümetinin büyük ölçüde “sübvansiyon” uyguladığını iddia ederek, bu konuda adil piyasa koşullarını sağlamak amacıyla bir “anti-sübvansiyon” soruşturması başlatacaklarını açıkladı.
Bu karar, Çin ile AB arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli bir gerginlik kaynağı olarak ortaya çıktı. Çin hükümeti hızla tepki gösterdi ve AB’nin bu kararını “çıplak korumacılık” girişimi olarak niteledi.
Bu gelişme sadece Çin ve AB arasındaki ilişkileri etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda küresel düzeyde bazı sonuçlara yol açması bekleniyor. Ayrıca, yeşil dönüşüm odaklı bir dönemde, “elektrikli otomobillerin” uluslararası ticaretinin kısıtlanması gibi bir sonuç da dünya genelinde tartışılmaya başlanmıştır.
Bu durum, AB’nin Çin’e yönelik sübvansiyon soruşturmasının, küresel ticaret ve çevresel politikalara olan etkilerini de göz önüne sermektedir.
